Wij ondernemers hebben iets gemeen: drive. Een passie voor wat we doen, wat we maken of wat we een ander kunnen leren. Elke dag weer doen we waar we het liefst mee bezig zijn: ondernemen, een business runnen. En allemaal hebben we een website, onze eigen etalage op het world wide web.
Op de meeste websites vind je hetzelfde soort tekst. Tekst die barst van de informatie, (te) weinig zegt, niet triggert en niet origineel is. Meer van hetzelfde betekent dat je als ondernemer niet opvalt tussen je concurrenten. En dat is niet alleen jammer maar ook hartstikke zonde, want je kunt je heel makkelijk onderscheiden door wat je zegt op je website.
Dit is wat de meeste ondernemers online doen
Wat de meeste ondernemers doen? Vertellen…
- wie ze zijn; wij doen dit al jaren dus we weten echt wel waar we mee bezig zijn
- wat ze voor je hebben; ons product is echt top
- waarom je bij hen moet zijn; wij zijn heel klantvriendelijk
Heel hard roepen dat je goed bent in wat je doet, dat je product of dienst echt super is en dat je ontzettend klantvriendelijk bent… Clichés. Een lezer mag ervan uit gaan dat je goed bent in wat je doet, natuurlijk vind je dat je product of dienst geweldig is (waarom zou je het anders aanbieden) en ben je ooit een ondernemer tegengekomen die vertelde dat hij niet klantvriendelijk was?
Leef je in
Je website is ván jou, maar niet vóór jou. Als het goed is, is hij gemaakt met het oog op de bezoeker, die met zijn vragen of probleem driftig heeft zitten googelen en nu bij jou is beland (eerste winst!). Met een gezonde dosis creativiteit en slimme opbouw van je tekst zorg je dat hij blijft en niet teruggaat naar Google en koers zet naar de concurrent.
- Zorg voor duidelijkheid, het moet in 1 oogopslag duidelijk zijn wat je verkoopt of wat je dienst is, want verwarring is killing.
- Zorg voor herkenning. Schets het probleem, de vraag die je bezoeker op je website heeft doen belanden. Daar aangekomen moet die moet denken Ja, dit ben ik! Hier begrijpen ze precies waar ik mee worstel’.
- Vertel wat in zee gaan met jou oplevert (What’s in it for me: van ‘nooit meer stress’ en ‘eindelijk levenslang op je streefgewicht zonder jojo-effect’ tot ‘geen gedoe met boekhouding’). Voor het beste resultaat mag je de pijn best een beetje voelbaar maken.
- Draag de oplossing aan: presenteer je product of dienst. Maar let op, hier ligt een valkuil: geen oeverloze info, maar schrijf een omschrijving die verleidelijk is. Skip overbodige of te uitvoerige (product) details want daar is, in eerste instantie, niemand in geïnteresseerd.
- Verleid… Zet zintuigen en verbeelding aan het werk! Vertel niet dát iemand bij jou moeten zijn maar wáárom. Hetzelfde geldt voor je unieke aanpak of product: wat maakt het anders? Omschrijf wat er zo goed, fijn of mooi aan is: hoe ruikt het/smaakt het (bv koffie), hoe voelt het/wat doet het met je (yoga lessen, coachen). Verleiden zorgt voor een ‘Dit wil ik-gevoel’ bij je lezer.
Investeren
Tekst schrijven voor je website kost tijd. Veel ondernemers zien het als iets dat ook nog even moet. Als je tijd investeert en je creativiteit gebruikt kom je echt een heel eind.
Denk voordat je aan het schrijven gaat nog even aan het volgende:
- Wie is je doelgroep? Het is van invloed op de taal die je gebruikt (tone of voice)
- Schrijf je foutloos Nederlands? Zo niet, laat je tekst kritisch lezen door iemand uit je omgeving die dat wel kan. Een tekst met spelfouten of kromme zinnen komen je professionaliteit niet ten goede.
- Wees jezelf. Schrijf zoals je spreekt.
Tot slot
En tot slot, bedenk terwijl je schrijft ook wat je wilt zijn: de grijze muis die opgaat in de massa en vergeten wordt, of de roze olifant, die zich nestelt in het geheugen van de bezoeker en nog eens aan je denkt als hij je nodig heeft