“In de bloei van haar leven,” was de meest uitgesproken zin tijdens haar uitvaart. Veel klasgenootjes en ook veel meiden van de sportclub waren aanwezig toen het laatste afscheid daar was. Ze wilde worden begraven in plaats van gecremeerd, daar had ze het eens met haar moeder over gehad. Haar grote zus en broertje lazen beiden een prachtig gedicht voor. Haar vader, die met zijn nieuwe vriendin uiteraard ook aanwezig was, liet wat filmpjes zien van vakanties in Oostenrijk en Frankrijk uit de tijd dat het gezin nog bij elkaar was.
Ze was fan van Muse, dus voor de muziek bij het afscheid waren een paar rustige nummers van deze band uitgekozen. Niemand wist of ze dat zelf zo had gewild, want niemand had het haar ooit gevraagd. Daar hou je je als 16-jarige meestal niet zo mee bezig.
Een paar weken later, toen haar moeder het mobieltje van haar dochter bekeek, zag ze dat haar dochter op Spotify al enige tijd niet meer naar Muse had geluisterd. Kennelijk was ze haar muzieksmaak aan het uitbreiden voordat het gebeurde. De laatste tijd luisterde ze veel naar Ed Sheeran en Dotan.
Gelukkig wist haar moeder de inlogcode voor het mobieltje van haar dochter, maar achteraf had ze deze wijziging van muzieksmaak wel willen weten voor de begrafenis. Het was verder verbazingwekkend hoeveel apps op de telefoon stonden. Van de meeste had haar moeder nog nooit gehoord.
De bekende apps als Instagram, Whatsapp, Facebook, Snapchat en Musically stonden vol met notificaties. Haar moeder had nooit geweten dat haar dochter ook een Twitteraccount had, waarop ze met name bekende artiesten en bekenden uit de hockeywereld volgde. En wat haar moeder nogal verraste was dat haar dochter actief was op de tienerdating-app Yellow.
Wat ook opviel was dat haar dochter op diverse sociale media min of meer dezelfde alias gebruikte: JadeBGE. Zo heette haar dochter helemaal niet, dus het was haar een raadsel waar deze alias vandaan kwam. Maar het was allemaal teveel nu. Haar moeder zette het telefoontje uit en legde deze weg in de kast.
Anderhalve maand na de begrafenis zou ze 17 zijn geworden. Toen haar moeder inlogde op Facebook stond haar hart stil. Een vrolijk bericht bovenaan haar tijdlijn adviseerde haar om haar dochter te feliciteren met haar verjaardag.
Het rouwproces kwam in alle hevigheid naar boven; de huilbui duurde deze keer niet minder dan twee uur. Geestelijk en lichamelijk kapot belde ze haar neef, die handig is met computers en websites bouwt. “Hoe kunnen we haar online leven stopzetten?” was de ongemakkelijke vraag die haar moeder stelde. Daar wist haar neef wel een antwoord op, want er zou een bedrijf zijn die daarin is gespecialiseerd.
Dit is een geschetst verhaal, gebaseerd op waarheid. Dit soort situaties zijn een harde werkelijkheid waarbij wij als Digitale Nazorg graag willen ontzorgen. In dit verhaal had de moeder van het overleden meisje toegang tot de mobiele telefoon van haar dochter, maar meestal is dat minder eenvoudig.
Zien welke muzieksmaak iemand heeft, de internetgeschiedenis bekijken op de laatste zoekopdrachten, chatgesprekken en berichtgeving op sociale media. Het is niet altijd binnen handbereik.
Het is echter helemaal niet nodig om deze digitale nalatenschappen mee het graf in te nemen. In heel veel gevallen is maar een klein beetje technisch vernuft nodig om al deze gegevens inzichtelijk te krijgen. En dat is precies waar Digitale Nazorg in is gespecialiseerd.
Stel dat Digitale Nazorg kort na het overlijden van dit meisje ondersteuning had kunnen leveren? Dan zouden wij de data op de tablet, laptop en/of mobiele telefoon hebben kunnen veiligstellen. Te denken valt dan aan onder andere:
Het is denkbaar dat tijdens de uitvaart de gewijzigde muziekvoorkeur van invloed zou zijn geweest op de afspeellijst tijdens de plechtigheid. Het is denkbaar, dat er niet alleen oude vakantiefilmpjes waren getoond, maar ook recente selfies met vriendinnen, opgenomen playback-video’s op Musically of zelfs vlogs van de meest recent ondernomen activiteiten.
Ook zou Digitale Nazorg de voor haar moeder onbekende nickname c.q. alias hebben teruggebracht tot een gamepersonage waar het overleden meisje zich kennelijk mee associeerde: Jade uit de game Beyond Good & Evil.
Misschien zou zelfs de gastenlijst zijn aangevuld met vrienden en vriendinnen waar ze tijdens haar leven veelvuldig online contact mee had, op apps als Snapchat en Yellow.
Waar Digitale Nazorg ook zéker zorg voor zou hebben gedragen, is een waardevolle afsluiting van de gebruikte sociale media. Met de inlogdata op de tablet, mobiele telefoon of laptop zou het niet moeilijk zijn geweest om de diverse sociale media af te sluiten of een ‘in memoriam’-status te laten geven.
Uiteraard staan wij klaar om nabestaanden die daarbij ondersteund willen worden te helpen, maar voor degenen die dat toch graag zelf willen doen hebben wij een aantal artikelen gepubliceerd op onze website.
4 Comments
Interesante punten.
Dank je Jessica. Groet, Els
Bijzonder en ik zou wensen dat ik dit eerder had geweten. Mooi werk.
Sluit ik mij volledig bij aan Gerrit. Inderdaad mooi werk. Groet, Els