Het kan zomaar gebeuren. Onverwacht overlijdt er een naaste. Je partner, broer, zus of een goede vriend. Je weet dat deze persoon een Facebook account heeft en vraagt je misschien af wat er met zo’n account gebeurt als iemand is overleden. In dit artikel zal ik een aantal vragen over deze kwestie beantwoorden.
Uiteraard is de keuze aan jou. Echter, wanneer je geen melding maakt van het overlijden en het account van de betreffende persoon blijft bestaan, dan kan dit zeer pijnlijk zijn. Een persoon kan nog steeds in de het verjaardagsoverzicht van vrienden naar voren komen. Ook bestaat de kans dat het account gehackt wordt en dat in naam van de overleden persoon ineens berichten verschijnen. Ook dat kan pijnlijk zijn voor de nabestaanden.
Via het helpcentrum van Facebook kun je het overlijden van een persoon melden. Je moet hier bewijslast voor leveren in de vorm van een overlijdensakte of een rouwkaart. Het klinkt misschien raar, maar in principe kan iedereen dit doen. Je hoeft niet perse familie van de overledene te zijn. Het is dan wel raadzaam om eerst de familie te raadplegen of het gewenst is dat een account blijft bestaan met een herdenkingsstatus.
Dat kan alleen als je familie bent van de overleden persoon. Ook in dit geval moet je bewijslast leveren in de vorm van een overlijdensakte of rouwkaart. En Facebook wil ook bewijslast zien dat je bevoegd bent om het account te laten verwijderen. Met andere woorden dat je familie bent van de overleden persoon.
Als beheerder kun je niet inloggen op het betreffende account. Alle berichten en foto’s op het account blijven dus staan. Je kunt wel een bericht vastzetten, om mensen te laten weten dat de persoon is overleden en dat het om een account gaat met herdenkingsstatus. Dat hoeft niet met deze woorden, maar dat kun je ook doen in de vorm van een persoonlijk bericht.
Facebook wil nabestaanden in staat stellen een persoon te herdenken en met een herdenkingsstatus een plek creëren waar vrienden en familie kunnen samen komen. Daarom kun je als beheerder ook niets wijzigen aan het account, bijvoorbeeld content of vrienden verwijderen.
Als de privacyinstellingen dat toelaten dan is dat zeker mogelijk. Zo stelt Facebook iedereen in staat om op zijn eigen manier te rouwen.
Je kunt als naaste een verzoek indienen om het account permanent te laten verwijderen. Je kunt niet meer bij gegevens en je kunt het account ook niet opnieuw activeren. Alles wat ooit is geplaatst zal van Facebook worden verwijderd en er is geen toegang meer tot messenger.
Voor sommige mensen kan een Facebook account van een overledene confronterend zijn, ook al staat deze op de herdenkingsstatus. Toch kan het een mooie plek zijn voor dierbaren, naasten en vrienden om de persoon blijvend te herinneren. Wil je meer informatie over de herdenkingsstatus van een Facebook account? Ga dan naar het Facebook helpcentrum voor informatie hierover.
2 Comments
mijn broer Noel Vantyghem is reeds meer dan 1 jaar overleden maar zijn FB account is nog steeds aktief ( zijn echtgenote werkt niet met de pc )
is het mogelijk om zijn account te verwijderen
Beste Roland, nog gecondoleerd met het verlies van je broer en ik heb je zojuist via de e-mail aanvullende informatie met de juiste Facebook links gestuurd. Mocht je daarna nog vragen hebben, mail gerust. Groet, Els