Wat doen we tegenwoordig nou niet op Internet. Alles toch? We surfen van website naar website, bestellen onze boodschappen, kleding, gadgets, cursussen, boeken onze vakantie en plannen een avondje uit. Merk je ook dat je op veel websites waar men adverteert, bijvoorbeeld met Google AdWords, dat je precies de advertentie krijgt te zien van de website of webshop waar je nog geen minuut daarvoor bent geweest?
Dat is nou retargeting. Dat kan op veel verschillende manieren onder andere via Google AdWords en via Facebook.
Voorbeeld. Je gaat naar de site van Coolblue, want je bent toe aan een nieuwe laptop. Je surft wat van de ene pagina naar de andere en vergelijkt een aantal laptops met elkaar. Toch ben je niet helemaal zeker welke laptop je wilt aanschaffen. Je vindt het toch lastig om te kiezen. Je sluit de pagina en gaat naar Facebook. Misschien kan iemand uit je netwerk je een goeie laptop aanbevelen. Eenmaal op Facebook zie je advertenties voorbijkomen van Coolblue en zelfs nog van de laptops die jij net hebt bekeken en vergeleken.
Met behulp van een Facebook Pixel. Op die manier heeft de site, in dit geval Coolblue, gezien dat jij daar bent geweest. Vervolgens hebben ze bij de Facebook advertentie aangegeven dat ze hun advertentie willen laten zien aan mensen die hun website hebben bezocht. Voilà, jij krijgt de advertentie te zien. Probeer het maar eens uit. Bezoek een site als Coolblue of Bonprix en ga daarna naar Facebook.
Wat Google doet is vergelijkbaar. Die baseert de advertenties op sites op jouw zoekgedrag in Google. Heb je gezocht op hypotheken, dan krijg je advertenties te zien over hypotheken.
Op deze manier kun jij je Facebookadvertenties een stuk strategischer inzetten dan voorheen. Je hebt namelijk al bezoekers die geïnteresseerd zijn. Ze zijn immers op je website geweest. Door je advertentie te richten op deze bezoeker, kom je nogmaals onder de aandacht bij deze warme lead.
Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Bijvoorbeeld door bezoekers 10% korting aan te bieden via een advertentie of banner, wanneer ze in jouw webshop wel een product in hun winkelmandje hebben gedaan, maar het uiteindelijk niet hebben afgerekend.
Online gaat alles snel. Content komt snel voorbij en voor je het weet is de bezoeker jouw bedrijf of site al weer vergeten. Met behulp van retargeting vestig je nogmaals de aandacht op jouw bedrijf / product. Je verhoogt daarmee het aantal contact momenten en daarmee de kans op conversie.
Wanneer je in de Google Aalytics duikt van jouw site (met behulp van iemand die er verstand van heeft) kun je retargeting op een heel gunstige manier inzetten voor jouw bedrijf.
Maar maak het niet te gek. Anders verzand je in de complexiteit van je eigen retargeting strategie.