Vloggen, uploaden, live gaan, streamen. Het zijn allemaal termen die de laatste jaren tot ons vocabulaire zijn gaan horen. Voor sommigen is het vloggen geen bijzaak meer in hun onderneming, maar is het dé business geworden. Nederland kent heel wat populaire YouTube kanalen en het kanaal van Enzo Knol is nog niet eens de grootste.
Je denkt misschien dat YouTube het enige medium is om je video’s te uploaden zodat je ze aan het grote publiek kunt laten zien. Niets is minder waar. Er is een aantal plekken waar je met je video terecht kunt. Ik zet er een drietal voor je op een rij.
De bekendste en grootste is YouTube. Opgericht in Februari 2005. De allereerste video ging 23 april van dat jaar online. Deze video is nog steeds te vinden en is slechts 18 seconden lang. Het was het prille begin van YouTube.
Op YouTube kun je jouw video’s uploaden en natuurlijk video’s van anderen bekijken. Het is een gratis platform waar mensen zoals Enzo Knol hun geld verdienen met advertenties.
Inmiddels is YouTube van eigenaar gewisseld en mag Google zich eigenaar noemen van de befaamde video website. Daardoor is voor de ranking van je website in Google de video een stuk belangrijker geworden. YouTube kent net als Facebook een livestreaming optie. Daarin kun je een live video uitzenden, die je later op je kanaal zet.
Voor je dagelijkse video’s, je vlog, is YouTube een prima medium om te gebruiken. Je kijker moet dan wel genoegen nemen met de reclame voor, tijdens en na de video. Om je online videotraining af te schermen kun je beter een ander medium gebruiken.
Steeds meer mensen vinden de weg naar Vimeo. Vimeo is ouder dan YouTube en is al in november 2004 opgericht. Vimeo is een anagram van het woord movie. In tegenstelling tot YouTube is Vimeo niet helemaal gratis. Je kunt een gratis account upgraden en daarmee meer opslagruimte krijgen voor je video’s en je kunt je video’s in HD kwaliteit neerzetten.
Het grote verschil met YouTube is de reclame. Dat kent Vimeo niet. Een videoweergave kun je vormgeven naar eigen wensen. Met titel, zonder titel. Bij Vimeo is in te stellen of een kijker de video kan downloaden of niet en op welke URL de video beschikbaar is. Een video die je gebruikt in je betaalde online training, kun je alleen laten weergeven op de URL van je online programma. Hiermee zijn je video’s en je betaalde materiaal beter beschermd dan bij YouTube.
In april 2016 ging Facebook de live optie uitrollen onder haar leden. Je kan live video’s opnemen en direct contact leggen met de kijkers. Voor bedrijven met veel klanten op Facebook is dit een heel mooi medium om sneller in contact te komen met klanten en potentiële klanten. Twitter had in 2015 de live stream app Periscope gekocht. Hoewel deze live streaming service nog steeds bestaat, heeft het door Facebook Live aan populariteit ingeboet.
Via Live.TV kun je ook streamen met Facebook live via je pc en heb je geen een smartphone nodig. Ga je FBLive uitzenden via je smartphone, dan heb je wel een goede internet verbinding nodig. Na een FBLive kun je de video op je tijdlijn plaatsen, zodat je volgers in de herhaling kunnen kijken. Een FBLive kun je nadien nog bewerken. Je kunt de titel, bijschrift en de tags aanpassen, ook kun je een call to action meegeven.
Bepaal van te voren wat je wilt bereiken met video’s en hoe je de verschillende media wilt gaan inzetten. Met YouTube, Vimeo en FBLive is een krachtige combinatie te maken, zodat je het beste van alle drie voor je bedrijf kunt inzetten.
Maak een YouTube kanaal waar je al jouw gratis content opzet, Vimeo gebruik je voor je betaalde content en FBLive gebruik je om het contact te leggen met je volgers op Facebook (om vervolgens deze video ook weer op YouTube te zetten).
Video is booming. Je laat je gezicht zien en mensen kunnen direct kennis maken met de persoon achter de ondernemer.