Ken je ze nog? Die contactadvertenties onder het kopje relaties en contact in de krant. In zo weinig mogelijk tekens kenbaar maken wat je je zoekt en wilt. M. zkt. leuke vr. Om gezel. mee te praten. Mid.Ned. omg. A’foort., 40jr, slank en aantrk. Br.o.no. 46237. Of iets in die trant.
Tegenwoordig zijn er websites die je helpen bij het vinden van een partner en waar een contactadvertentie niet gebonden is aan minder dan 100 tekens. Afkortingen gebruiken wij nog steeds. In een SMS of een app chatten wij erop los met elkaar en daarvoor gebruiken wij chattaal.
Chattaal is de taal die je gebruikt tijdens het SMS’en, appen. Chattaal herken je aan de veelvuldige afkortingen en de emoticons in een bericht.
In het begin van Internet, en ik heb het meegemaakt, kon je chatten via MSN en via ICQ (spreek uit als ‘I seek you’). Het mooie van chatten was dat je direct kon reageren, real time. Iemand typte een berichtje, je las het en je kon direct reageren. Het was blijkbaar gemakkelijker dan even bellen en telefoonkosten maakte je toch wel met het internet uit de jaren ’90.
Omdat snelheid toen ook al belangrijk was, ging men woorden afkorten. Toen heette dat nog Turbotaal (naar het boek van Jan Kuitenbrouwer). Afko’s waren hip, en nu zijn ze ‘gewoon’ onderdeel van de taal.
Met de komst van emoticons gaat de interpunctie ook meedoen in de chattaal. De bekendste is de smiley. Met punten, komma’s, vraagtekens, uitroeptekens, letters, hekjes en haakjes, kun je heel veel zeggen tegenwoordig.
Voor chattaal bestaan geen regels. Je bedenkt een afkorting en gaat die gebruiken. Veel afkortingen gebruikt niemand meer, maar heel veel hebben de tand des tijds overleefd. Zoals:
Iemand bedenkt een afkorting, vrienden nemen het over en voor je het weet gebruikt heel Nederland de afko of de hele wereld.
De voorbeelden hierboven kent iedereen wel. Net als deze:
Ken je deze ook?
De Engelsen kennen ook de nodige afkortingen die in het internationaal chatten bekender zijn en die wij Nederlanders hebben overgenomen.
De Engelsen (lees: Amerikanen) kunnen er wat van als het om afkortingen gaat.
Veel nemen wij over van anderen, omdat een afkorting nu eenmaal in een bepaalde groep wordt gebruikt. Veel Engelse afkortingen zijn in Nederland helemaal ingeburgerd. Denk aan de BFF, de OMG of de LOL.
Iedere taal zal ook zijn specifieke chattaal hebben, cultuurgebonden afkortingen. De afkorting ontstaat. Mensen gaan het gebruiken of het verdwijnt in de vergetelheid. Hoe dan ook met chattaal kun je lange gesprekken een stuk korter maken. Je reageert sneller en met behulp van emoticons is de communicatie via app, sms en Skype ineens een stuk levendiger.
Op www.SMS-taal.nl vind je een chattaal woordenboek en je kunt er je eigen afkorting aan toevoegen. Leuk om te kijken wat gangbaar is of juist niet en je leert nog eens wat nieuws.