
Eeeennnnn…….actie: video testimonial voor jouw business
7 december 2017
Leadpages conversie verhogende opt-in pagina’s
5 februari 2018In een donkergrijs verleden hadden wij het antwoordapparaat. Tegenwoordig heet dat voicemail. Wanneer iemand je belt en je kunt niet opnemen (of je wilt niet opnemen) laat je een boodschap horen, zodat de beller je toch kan bereiken. Handig, als je veel in besprekingen zit. Je geeft daarmee de beller toch het gevoel dat ze contact hebben kunnen leggen met jou. De beller kan in ieder geval een boodschap achterlaten, zodat jij ze op een later tijdstip kunt terugbellen.
Heb je een online bedrijf dan wil je ook contact onderhouden met de bezoeker van je website, met je doelgroep. Maar je kunt niet ieder mailtje persoonlijk beantwoorden of regelmatig een mailtje sturen. Wanneer je honderden bezoekers per dag hebt en evenzo veel contacten, dan is dat onbegonnen werk.
Hiervoor kun je het beste een autoresponder gebruiken. Je woord zegt het al: automatische beantwoorder. Een beetje dat antwoordapparaat van vroeger.
Een autoresponder in 2 zinnen
Een autoresponder is een automatisch online systeem waarmee je gemakkelijk e-mailadressen verzamelt. Deze e-mailadressen zijn je potentiële klanten die voor jouw omzet gaan zorgen.
Wat kun je met een autoresponder?
Met een autoresponder systeem kun je een e-maillijst opbouwen. In het digitale tijdperk waarin wij leven is dat voor een moderne ondernemer een must. Je website is niet slechts een online brochure meer. Je website is een automatische salesmachine.
MAAR om dat te kunnen bewerkstelligen heb je een autoresponder nodig. Met behulp van een formulier dat je op je website plaatst, kun je e-mailadressen gaan verzamelen. De meeste ondernemers bieden een e-book aan of een video-cursus in ruil voor een e-mailadres (lees: Waarom een gratis weggever op je site? De kracht van listbuilding).
Door gebruik te maken van een autoresponder kun je een geïnteresseerde, een lead, na inschrijving een serie mails sturen, waarin jij jezelf als ondernemer voorstelt. Het begint allemaal met leren kennen. Het verkoopproces is hiermee eigenlijk al op gang gekomen. Iemand koopt gemiddeld na 7 contactmomenten. Deze voornoemde e-mailreeks zorgt voor deze contact momenten.
Wat is het doel van een autoresponder?
Om jou het leven gemakkelijk te maken en om in contact te blijven met je volgers, je community, je potentiële klanten en je huidige klanten.
Nadat je het systeem hebt ingesteld, de mails hebt geschreven, hoef je alleen nog maar het formulier op je website te zetten en je (bij voorkeur gratis) e-book of video-cursus te promoten via social media.
De rest gaat (bijna) vanzelf. Iemand die zijn e-mailadres achterlaat krijgt automatisch de mailtjes in de e-mailbox.
Relatie opbouwen
Je blijft dus in contact met je volgers en je doelgroep. Via de automatische e-mails bouw je een relatie op met je doelgroep. Je doelgroep leert jou als ondernemer en jouw bedrijf beter kennen. Het zorgt ervoor dat je ‘on top of mind’ blijft. In de marketing is niets belangrijker dan dat.
Een autoresponder kiezen
Welke autoresponder je het beste kunt kiezen? Ik zal eerlijk zijn, dat is nog niet zo gemakkelijk. Inmiddels zijn er al tientallen verschillende autoresponders te vinden online. De één nog geavanceerder dan de ander. Meestal zit daar ook een bijbehorend prijskaartje aan. Voor een startend ondernemer kan dat lastig zijn.
Een aantal autoresponders op een rij:
- Mailchimp – Gratis tot een 2.000 e-mailadressen. Daarna ga je een maandelijks bedrag betalen. Voor een starter ideaal en zelfs met follow-ups en automation in te stellen. Een bestaande lijst kun je gemakkelijk uploaden.
- aWeber – Een hoge deliverability is belangrijk. aWeber garandeert dat. Je wilt niet dat jouw e-mail in de spam terecht komt. aWeber is de eerste maand gratis en daarna betaal je een bedrag per maand. Follow-ups zijn in te stellen. Dit systeem is streng als het gaat om het uploaden van e-mailadressen.
- Autorespond – Een Nederlandse autoresponder. Deze biedt de workflow aan. Hiermee kun je een campagne nog gedetailleerder vormgeven. Bijvoorbeeld wat er gebeurt wanneer iemand de mail NIET opent. Wat moet er gebeuren wanneer iemand op een link klikt. Autorespond biedt ook een winkelwagen aan. Daarmee automatiseer je ook nog eens je facturatie. Het is zelfs te koppelen aan je facturatie systeem.
- YMLP (Your Mailing List Provider) – Een Vlaamse autoresponder. Ook hier geldt een vast bedrag per maand dat omhoog gaat, wanneer je meer mensen op je lijst hebt staan. Je kunt gemakkelijk e-mailadressen die je al hebt uploaden.
- Active Campaign – De laatste tijd is deze autoresponder hot. Goedkoop en heeft een uitgebreide workflow. Van tevoren kun je precies aangeven wat er moet gebeuren in het proces van follow-up. Welke mail krijgt iemand die niet op een bepaalde link heeft geklikt? Wat gebeurt er wanneer iemand de mail niet opent? Met Active Campaign kun je mensen die normaal niet zo actief zijn, misschien toch nog activeren.
Voor alle autoresponders geldt, dat het maandelijkse bedrag omhoog gaat naarmate je meer mensen op je lijst hebt staan.
Autoresponder stappenplan
Een autoresponder instellen kan met een aantal systemen een complexe klus worden. Wanneer je bijvoorbeeld Active Campaign gebruikt of Autorespond en de workflow in beide systemen, dan denk je van tevoren goed na over de route die je inschrijver gaat afleggen via e-mailmarketing.
- Maak een lijst aan
- Koppel een formulier
- Verzamel e-mailadressen op je site
Bijzonder gebruiksmogelijkheden
- Verkopen automatiseren – Door het te koppelen aan een betaalsysteem kun je (digitale) producten verkopen, zonder er iets voor te hoeven doen. Passief inkomen ten top.
- Mensen op een nieuwe lijst zetten – Met een als-dan instelling kun je mensen die zich inschrijven op de ene lijst ook op een ander lijst laten zetten.
- Het juiste segment selecteren – Door je lijsten te segmenteren, kun je gemakkelijker de verschillende segmenten aanschrijven.
Autoresponder jargon
In de e-mailmarketing gebruikt met over het algemeen dezelfde termen. Sommige terminologie wil per autoresponder wel eens anders zijn. Het is onmogelijk om al die verschillende termen hier te noemen. Hieronder een aantal voorkomende termen.
- Follow up – Een reeks e-mails die je van tevoren klaarzet. Deze reeks gaat ‘lopen’ wanneer iemand zich aanmeldt op je lijst.
- Automation – Een term die Mailchimp gebruikt om een follow-up aan te duiden. Het zijn de acties die plaatsvinden nadat iemand zich heeft ingeschreven op je e-maillijst.
- Workflow – Je bepaalt wat er gebeurt met een inschrijver bij het klikken op een link, het openen van de mail, het niet openen van de mail etc.
- Deliverability – Bezorggarantie
MailChimp training
Wil jij starten met een autorespoonder Dan is deze MailChimp training iets voor jou. In deze online cursus leer je alles over MailChimp, alle ins en outs worden besproken, zodat jij alles leert dat je nodig hebt om succes te hebben met de e-mails die je stuurt naar je lezers.